Nükleer silahlar
Şu an dünyada 30 binin üzerinde nükleer silah var. Bunlarda 5 bini istenirse hemen yarın kullanılabilir. Tabii bu rakamlar iktidarların “resmi” rakamları. Biz bu sayıyı belki beşle belki de daha da büyük bir sayıyla çarpabiliriz.
Nükleer silahlar kitle imha silahları kategorisine giriyor. Bu tarz silahların amacı bir taşla iki kuş vurmak misali, bir seferde binlerce, yüz binlerce (Hiroşima’da yüz binden fazla insan atom bombası sonucu ölmüştü) insanı birkaç saniyede öldürmek, o olmazsa uzun vadede öldürmek, savaşta psikolojik üstünlük sağlamak, maliyeti az işlevi çok silah kullanmak. Yani İkinci Dünya Savaşı’na kadar yapılan savaşlarda olduğu gibi insan gücüne dayalı, elde silah belde bıçakla cephe cephe dolaşmanın yerini, artık balistik füze fırlatan bir denizaltıdan nükleer başlıklı füzeler yollayarak, savaş alanında olması gerekmez, bilgisayarlarla kontrol edilen füzeleri binlerce kilometre öteden ağzında sigarası önünde kolası geğire geğire bir teknisyenin ya da mühendisin bir düğmeye basmasıyla yaratılan savaşlar aldı. Savaşlara ana karakteri giderek denizaltılar, füzeler, uçaklar, uçak gemileri ve insansız keşif araçları gibi fazla insanların etkisinde olmayan teknolojiler veriyor.
En çok nükleer silaha sahip devlet ABD. Savaşlarda atom bombasını kullanan tek devlet olan ABD’nin elinde şu an 11 binin üzerinde nükleer silah var. ABD’de sadece 1945-1992 yılları arasında bilinen 1080 nükleer silah testi yaptı. Silahlanmaya 900 milyar dolar ayrılan bir dünyada ABD sadece nükleer silahlara 35 milyar dolar harcıyor.
İsrail’in 200 civarında nükleer silahı var. İsrail’in nükleer silah programı 1950’lerin başında başlıyor, ilk bombayı da 1967’de ürettikleri sanılıyor. ABD’den sonra ikinci büyük F-16 filosu İsrail’de var. İsrail bugüne kadar 362 tane F-16 siparişi vermiş ve bu uçakların maliyetinin önemli bir kısmı ABD’den İsrail’e verilen yıllık 2,2 milyar dolar askeri yardımla karşılanıyor. Finansmanının büyük bir kısmı Almanya tarafından karşılanan, balistik füze fırlatabilen 3 denizaltı da İsrail’de mevcut.
İngiltere 200 civarında nükleer silaha sahip.1952 ile 1991 arasında 45 nükleer silah testi yapan İngiltere 1968 yılında ilk atom bombasını yapmak için ABD’yle işbirliğine girdi.
Rusya’da 9000’e yakın nükleer silah var. İlk atom bombasını 1945’te yapan ve test eden Rusya 1953 yılında da ilk hidrojen bombasını yaptı. Soğuk Savaş’la beraber savaş teknolojilerini iyice geliştiren Rusya’nın elindeki balistik ve bilgisayar güdümlü füzeler, bu dönemin ürünleri.
Hindistan’ın elinde 50 ila 100 arasında nükleer silah var.1998’de 3 ayrı test yapan bu devletin elindeki füzelerin menzilinin 2500 km olduğu biliniyor.
Çin’in elinde 400 civarında nükleer silah var. Nükleer silah üretimine 1950’lerde başlayan Çin şu ana kadar 46 silah testi yaptı. İlk test 1964 yılında yapılmıştı. Çin’in elinde 20 tane uzun menzilli kıtalararası ve menzili 13 bin kilometreyi aşan balistik füzeleri var.
NÜKLEER SİLAH DURUMU
Resmi kaynaklara göre ABD Avrupa'da 480 dolayında nükleer bomba bulunduruyor. Türkiye’de de İncirlik üssünde de 90 nükleer bomba var. Merkezi ABD’de bulunan Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi (Natural Resources Defense Council-NRDS) adlı sivil toplum örgütünün ABD resmi belgelerine dayanarak oluşturduğu son rapora göre, gerek ABD, gerek nükleer bombaların topraklarında bulunmasına izin veren ülkeler, Uluslararası Nükleer Silahsızlanma Anlaşması'nı (NPT) ihlal ediyor. 1970'te yürürlüğe giren ve şimdiye dek aralarında 5 nükleer silah üreticisinin de bulunduğu 187 ülkenin imzaladığı anlaşma, nükleer silah üreticisi ülkelerin bu silahları nükleer güç sahibi olmayan ülkelere transfer etmesini ve nükleer güç olmayan ülkelerin de bu silahları edinmesini yasaklıyor. ABD'nin müttefiki ve NATO'nun üyesi olup da, topraklarında nükleer bomba bulunmasına izin vermeyen ülkeler de var: İspanya, Danimarka, Norveç ve Yunanistan nükleer kulübün dışında duruyorlar. Yunanistan, topraklarında nükleer silah bulundurmama kararını 2001’de almıştı.
Doğal Kaynaklar Savunma Konseyi 'nin ABD bilgi edinme yasasından yararlanarak elde ettiği belgelerden, askeri yayınlardan ve ticari uydu görüntülerinden derlediği rapora göre, İngiltere'de 110, Almanya'da 150, Türkiye ve İtalya'da 90'ar, Belçika ve Hollanda'da ise 20'şer nükleer bomba bulunuyor.
İngiltere
Nükleer silah sayısı: 200
Nüfus: 59,4 milyon
Savunma bütçesi: 35.8 milyar dolar
NPT’yi (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması ) imza tarihi: 1968
İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiltere, ilk atom bombasını üretmek için ABD'yle işbirliği yaptı. Savaşın ardından da, ABD'nin diğer ülkelerle bilgi paylaşımını durdurmasının ardından da, kendi nükleer silahlarını yaptı.
1952 ila 1991 yılları arasında İngiltere 45 nükleer silah test etti. İngiliz Stratejik Savunma Belgesi, ulusal güvenliğin nihai garantisi olduğu gerekçesiyle İngiltere'nin nükleer silahlara sahip olmaya devam etmesini tavsiye ediyor.
Fransa
Nükleer silah sayısı: 350
Nüfus: 59,3 milyon
Savunma bütçesi; 29.5 milyar dolar
NPT’yi imza tarihi: 1992
Fransa, 1950'lerin sonunda nükleer silah üretti ve ilk bombayı 1960'ta test etti. Soğuk savaşın sona ermesinin ardından nükleer caydırıcılığını küçülterek, bazı füze sistemlerini söktü. Fransa 1960 ila 1996 yılları arasında 200 nükleer test gerçekleştirdi.
Rusya
Nükleer silah sayısı: 8.600
Nüfus: 146 milyon
Savunma Bütçesi 50 milyar dolar
NPT’yi imza tarihi: 1970
Rusya ilk atom bombasını 1949 yılında geliştirdi ve test etti. ABD'yle yürüttükleri rekabet sonunda silah sistemlerini silah sistemlerini Soğuk Savaş döneminde geliştirdi.
Sovyet nükleer güçlerinin gelişmesi, 1950'ler ve 1960'larda yapılan dev teknoloji yatırımlarına dayanıyordu. 1953 yılında, dönemin Sovyetler Birliği ilk hidrojen bombasını patlattılar ve izleyen yıllarda, balistik füzelerle bilgisayar ve güdümlü füzeler geliştirdi.
Sovyetlerin cephaneliği 1986 yılında doruğa ulaştı. 1989 yılında eski Sovyet cumhuriyetleri, depolarındaki füzeleri ve silahları Moskova'ya iade etti.
Hindistan
Nükleer silah sayısı: 45-95
Nüfus: 1,07 milyar
Savunma bütçesi: 13.2 milyar dolar
NPT’yi imzalamadı
Hindistan'ın havadan ve füze sistemleriyle nükleer silahları 2.500 kilometre menziline ateşleme kapasitesi var. Menzili arttırmak için çalışmalar yaptığı gelen haberler arasında.
Nükleer kapasiteye 1974 yılında ham nükleer malzemesini test ederek ulaşan Hindistan, bu test sırasında Kanada'nın yardımıyla kurulan nükleer reaktörde elde edilen plütonyumu kullandı.
1998 yılında da 3 ayrı test gerçekleştirdi. Hindistan sivil amaçlı nükleer enerji programında Rusya'dan yardım alıyor. Bazı uzmanlar, aynı teknolojinin nükleer silah geliştirilmesinde kullanılmasından endişe ediyor.
İran
Nükleer silah sayısı: 0
Nüfus: 66,9 milyon
Savunma bütçesi: 6.4 milyar dolar
NPT’yi imza tarihi: 1970
İran, uranyum zenginleştirme programına geçtiğimiz yıllarda arttırdı ve bazı uzmanlar, bunu başarmasının daha uzun yıllar alacağını düşünüyor. Uluslararası düzeyde kaygı yüksek düzeyde.
İngiltere, Fransa ve Almanya İran'ı nükleer teknolojisini barışçı amaçlar için kullanmaya ikna etmeye çalışıyor.
İran'ın nükleer hevesi aslında eskilere uzanıyor. Rusya, İran'a nükleer santral kurulması konusunda yardımcı olurken, İran'ın kısa ve orta menzilli füze üretiminde yardım aldığı ülkeler, Çin, Kuzey Kore ve yine Rusya.
İsrail
Nükleer silah sayısı: 100-200 (tahmini)
Nüfus: 6,7 milyon
Savunma bütçesi: 9,9 milyar dolar
NPT’yi imzalamadı
İsrail'in açıklanmamış nükleer devlet olarak statüsü muğlak ve karmaşık.
Uzmanlar, İsrail'in 100 ila 200 arasında füzeye sahip olduğuna inanılıyor. Ayrıca, İsrail ordusunun savaş başlıklarını savaş uçakları ve sahip olduğu üç denizaltıdan biri aracılığıyla ateşleyebileceği sanılıyor.
İsrail’in nükleer programının 1950’lerin başında başladığı ve ilk bombayı da 1967 yılında ürettiği tahmin ediliyor. 1986 yılında, Mordehay Vanunu adlı nükleer mühendisinin anlatımları sonucu, İsrail'in nükleer programının sanılandan daha ilerde olduğu ortaya çıktı.
Arap dünyasının olası tepkisine ilişkin kaygılar, İsrail toplumunun çeşitli katmanlarından gelebilecek olası kaygılar ve Amerika Birleşik Devletleri'nin nükleer silahsızlanmaya yönelik taahhütleri, İsrail'in nükleer kapasitesini kamuoyu önünde kabul etmemesinin nedenleri arasında sayılıyor.
ABD
Nükleer silah sayısı: 10.640
Nüfus: 293 milyon
Savunma bütçesi: 399 milyar dolar
NPT’yi imza tarihi: 1970
ABD, dünyanın ilk nükleer gücü ve Hiroşima ve Nagazaki'ye attığı bombalarla, savaşta bu silahları kullanan tek ülke. Soğuk savaş döneminde, ABD, Rusya'yla birlikte nükleer silah kapasitesini hızla arttırdı.
Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından, Rusya'yla sahip olduğu sıcak ilişkiye rağmen, ABD hala 10 binden fazla nükleer başlığa sahip. 1945 ila 1992 yılları arasında ABD 1030 nükleer silah testi yaptı. Son dönemde, ABD, daha küçük, taktik amaçlı nükleer silah üretimini ele aldı.
Pakistan
Nükleer savaş başlığı: 30-55 (tahmini)
Nüfus: 152 milyon
Savunma bütçesi 3,7 milyar dolar
NPT’yi imzalamadı
Pakistan 1998 yılından bu yana beş nükleer test yaptığını söylüyor. Havadan ateşleme ve füzeyle silahları kullanma kapasitesi var. Bazı uzmanlar füzelerle başlıkların tam olarak monte edilmediğini, savaş başlıkları ana parçadan ayrı bir yerde depolandığını söylüyor.
Son yıllarda Pakistan, hem askeri hem de sivil amaçlı kullanmasına olanak sağlayacak teknolojiye ulaşmaya çalıştı.
Pakistan'ın Hindistan'la yaşadığı sorunlar, uluslararası toplumun zaman zaman endişeye yöneltti.
Eski bir nükleer mühendis olan A. Khan'ın 2004 yılında yaptığı, Pakistan'ın İran, Libya ile Kuzey Kore'yle nükleer teknoloji paylaştığı iddiaları ciddi kaygılar yarattı.
Çin
Nükleer silah sayısı: 400 (tahmini)
Nüfus: 1,3 milyar
Savunma bütçesi: 30 milyar doların üzerinde
NPT’yi imza tarihi:1992
Çin, nükleer silah üretimine 1950'lerde, Sovyetler Birliği'nin yardımıyla başladı. Sovyet yardımı 1960'larda sona erdi, ama Pekin yönetimi, hem ulusal güvenlik kaygılarıyla hem de Çin'in uluslararası saygınlığını sağlamak için nükleer planlarını sürdürdü.
Şu ana kadar gerçekleştirdiği 46 testten ilki 1964 yılında yapıldı.
Çin'in 20'si uzun menzilli kıtalararası ve menzilli 13 bin kilometreye ulaşan balistik füze olmak üzere 400 nükleer silaha sahip olduğu belirtiliyor.
Çin, ayrıca 60 orta menzilli füze ve 150 bombardıman uçağına sahip.