Elektrik kesilmeleri ve voltaj değişimine önlem almamak
Eğer sık elektrik kesintisine maruz kalan bir evde oturuyorsanız kesintisiz güç kaynağı (UPS) almalısınız. Böylelikle bilgisayarınızı normal yollardan kapatmanız için gerekli zamana sahip olabilirsiniz.
Güvenlik duvarı olmadan internette sörf
gerekli güvenlik düzenlemelerini yapmadan sayfalarda dolanmak aslında tehlikeye davet çıkarmaktır. İnternete bağlı olan her bilgisayarın bir güvenlik duvarı arkasında yer alması güvenlik için önemli.
Antivirüs / antispyware kullanmamak, güncellememek
Eğer bilgisayarınızda güvenliği artırmak istiyorsanız mutlaka bir antivirüs ve casus yazılımları engelleyen (ve temizleyen) anti-spyware yazılımlar bulundurmalısınız.
Çok fazla program kurmak kaldırmak ve beta yazılım
Yeni şeyler denemeyi seven biriyseniz bilgisayarınıza çok fazla program kurup kaldırıyorsunuz demektir. Böylece virüslü yazılımlarla karşılaşma riski de artar. Hata barındırması olası olan Beta sürümlerden özellikle kaçınmalısınız.
Dolu disk ve disk birleştirme (defrag) yapmamak
Bilgisayara kurup kaldırdığınız her program sabit disk üzerinde ufak tefek boş alan kırıntıları oluşturur. Zaman içerisinde bu kırıntıların süpürülmesine yarayan disk birleştirme işlemi yapmadığınızda da performans düşer.
Her eklentiyi açmak
E-posta ile gelen eklentiler belki de verilerinizi, sistem klasöründen dosyaları silebilir veya önce size, sonra da adres defterinizi kullanarak arkadaşlarınıza virüs gönderebilir. Dikkat etmekte fayda var.
Her linke tıklamak
Gelen mesajlardaki linklere tıklamak ve ilgili web sayfalarına gitmek de sıkıntı olabilir. Örneğin bu linkte aktif olan çeşitli program parçacıkları yardımıyla daha sonra bilgisayarınıza sızılabilmesi için arka planda bir açık bırakılabilir.
Paylaşım
Ağ üzerindeki bir bilgisayarda çalışıyorsanız bazı şeyleri paylaşıma açmak sizi tehlikeye sokabilir. Dosyalarınızı veya yazıcınızı paylaşıma açtığınızda diğerleri de uzaktan bağlanarak bilgisayarınıza ve dolayısıyla dosyalarınıza erişebilir.
Hatalı şifre seçimleri
Bilinmesi çok kolay şifreleri seçmek sizi sıkıntıya sokabilir. Daha uzun şifrelerin kırılması da daha zordur. Dolayısıyla üşenmeden kendinize en az sekiz (mümkünse 14) karakterlik bir şifre belirlemelisiniz.
Yedekleme yapmayı ihmal etmek
Windows'un kendi içerisinde yedek almaya yarayan araçları mevcut. Aynı zamanda elbette bu işi otomatik olarak yapan üçüncü parti yazılımlar da mevcut. Alacağınız yedekleri bilgisayar üzerinde değil farklı bir ortamda tutmakta fayda var. CHIP